Novosti Završen projekt katalogizacije samostanske knjižne zbirke.

Naslovnica -> Novosti

Novi prostori Samostanske knjižnice uskoro

Podijelite na Facebook

U novu 2022. godinu Imotski je ušao bogatiji  za još jedan vrijedni kulturni projekt - kompletne katalogizacije vrijedne samostanske zbirke. Projekt koji se provodio više od dvije godine, točnije od listopada 2019. do kraja 2021., resursima znanja imotskih knjižničarki, djelatnica Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ Marije Jović i Marije Šućur te Marijane Jelinić Pezo osnovnoškolske knjižničarke, posve je završen. Građa, koja će kao takva biti upisana u registar nematerijalne kulturne baštine RH,  trenutačno spremna čeka nove prostore samostanske knjižnice Franjevačkog samostana Imotski, koji su u izgradnji. Vrijednu građu imotski franjevci sačuvali su od 15. stoljeća. Knjižnicu je 1774. godine osnovao fra Šimun Gudelj darovavši samostanu nekoliko stotina knjiga. Samostanom danas upravlja gvardijan fra Kristian Stipanović. Pored vrijednijih zbirki Samostanka knjižnica krije Zbirku fra Paškvala Vujčića imotskog biskupa u Boki Kotorskoj. Filtriravši brojnu građu koja se odnosi upravo na fra Paškvala Vujčića, knjižničarke su ustanovile potrebu formiranja fra Paškvalove zbirke. Također u Knjižnici se nalazi i vrijedna ostavština fra Vjeke Vrčića upisana kao takva pod oznakom zbirke OVV.

Formirana je i  Zbirka i Odjel muzikalija.  Knjižnica posjeduje kolekciju starih geografskih karata, te starih razglednica ljudi i događaja kroz povijest Imotskog... Ovo je tek kratki presjek blaga od sada stručno sistematiziranog u Franjevačkoj knjižnici.

Zaključimo, kako će Imotski Samostan tako otvoriti moderno opremljenu Samostanku knjižnicu s jednom od najvrijednijih zbirki knjiga u Republici Hrvatskoj.Knjige spremno čekaju nove prostore da se pokažu javnosti, na korist građanima, a na ponos i poštovanje imotskih franjevaca.

https://kerigma-pia.hr/imotske-knjiznicarke-zapocele-katalogizirati-gradu-iz-knjiznice-franjevackog-samostana-imotski/

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →