O nama Kontakt

Naslovnica -> Novosti

Kontakt i informacije

Podijelite na Facebook

 

Životopis: dr. sc. Marija Jović, dipl. novinarka, dipl. bibl. -  viša knjižničarka, ravnateljica - urednica stranica

Marija Jović kontakt:

gradska.knjiznica.imotski@st.t-com.hr

https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/skolska-knjiga-za-vas/monografija-na-ponos-imoti-i-cijeloj-hrvatskoj/

https://shop.skolskaknjiga.hr/gradska-knjiznica-don-mihovil-pavlinovic-1868-2022.html

https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/u-gradsku-knjiznicu-uclanjen-je-svaki-peti-stanovnik-od-trogodisnjaka-do-80-godisnjaka-16438
http://mreza.tv/vijesti-26-04-2016/ Noć knjige 2016.

Marija Jović, ( Imotski, 29. studenoga 1973.) Diplomirala je 1998. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo, s temom „Značaj i uloga modne fotografije na primjeru časopisa Svijet“, te stekla zvanje «diplomirani novinar».Doktorirala je na Fakultetu društvenih znanosti, 2012. g. na temu „Uloga diplomacije u razvoju turizma“ te tako stekla kvalifikaciju, doktorica društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomskih znanosti, znanstvene grane turizam. Na Filozofskom fakultetu, 2015. diplomirala je bibliotekarstvo temom „Uloga ravnatelja u promicanju kvalitete knjižničnih usluga“. U prosincu 2016. Položila je državno-stručni ispit za knjižničara.

Radila je kao ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta u Imotskom od 2002. do 2006., od kada se, do danas nalazi na dužnosti ravnateljice Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ Imotski http://knjiznica-imotski.hr/. (Samostalno uređuje i administrira stranicu kao i facebook, instagram i youtube stranice knjižnice  https://www.facebook.com/profile.php?id=100087833574942 gk_don_mihovil_pavlinovicyoutube.com/@gradskaknjiznicadonmihovilpavl

Upravo njezinim zalaganjem i trudom te kontaktima s relevantnim institucijama Imotski je dobio jednu od najmodernijih i estetski najljepših Gradskih knjižnica u Republici Hrvatskoj. Do kraja 2011. godine radila je u redakcijama dnevnih novina u Republici Hrvatskoj, kao što su Večernji list i 24 sata, te u redakcijama informativnog programa na županijskim televizijama, ATV-u i TV Jadran. Od 2006. do danas sudjelovala je na više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova iz oblasti društvenih znanosti, komunikologije i turizma te bibliotekarstva te je  objavila više znanstvenih i stručnih radova. Bibliografija do sada objavljernih radova i knjiga nalazi na na poveznici Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI.

https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Jovi%C4%87,%20Marija%20%2831882%29|text|profile. Broj znanstvenika 339420. 

te dio radova na poveznuci https://independent.academia.edu/Jovi%C4%87Marija

 Bila je članica uredništva časopisa Zbornik radova Međimurskog veleučilišta iz Čakovca te časopisa Putokazi - Fakultet društvenih znanosti.

Aktivno se služi engleskim jezikom u govoru i pismu.

Kao informacijski stručnjak izvrsno se služi računalnim alatima te pretraživanjem informacija putem interneta.

Posjeduje B kategoriju upravljanja automobilom.

Objavila je  četiri knjiga „Uloga diplomacije u razvoju turizma“ Školska knjiga, 2015., „Uloga ravnatelja u promicanju kvalitete knjižničnih usluga Synopsis, 2018., „Knjižnice kao novi oblik pružanja usluga u hotelima“ V.B.Z. 2020., "Gradska knjižnica Don Mihovil Pavlinović 1868-2022" Školska knjiga 2022. Urednički potpisuje Zbornik s međunarodnog znanstvenog skupa, "Mislima i pogledima s harnošću Mati Ujeviću 1901.-1967.)"  "Thoughts and visualizations with kindness to Mate Ujević (1901 -1967)",  a koji je organizirala ispred Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović".  U zborniku kojem su urednici još i dr. sc. Krešimira Gudelj i dr. sc. Josip Lasić je zastupljeno 29 radova hrvatskih i europskih znanstvenika na temu života i rada istaknutog enciklopediste, začetnika hrvatske enciklopedije, dr. Mate Ujevića porijeklom iz Krivodola- Imotska krajina.

 Aktivno mentorira studente informacijskih znanosti i bibliotekarstva sa sveučilišta u Zadru, Mostaru i Zagrebu.

Sudjelovala je u uspješno završenom zahtjevnom dvogodišnjem projektu katalogizacije samostanske zbirke Franjevačkog samostan u Imotskom. Građa je prema stručnim oznakama formirana prema zbirkama i odjelima od 15. stoljeća do danas. Vrijedna građa samostanske zbirke je tako upisana i u registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Više na linku:

https://www.knjiznica-imotski.hr/novost-zavrsen-projekt-katalogizacije-samostanske-knjizne-zbirke-

Cjelokupna građa samostanske zbirke rađena u Metelu može se pogledati na poveznici https://library.foi.hr/lib/index.php?page=knjiznica&B=1638&lok=&E=

Katalogizirala je i klasificirala zbirku Domovinskog rata HVIDR-e Imotski, zbog čega je u 2024. predložena od pet braniteljskih udruga s područja Imotske krajine za Osobnu nagradu Splitsko-dalmatinske županije. Više na linku https://hvidra-imotski.hr/2024/05/17/katalogizacija-i-klasifikacija-zbirke-o-domovinskom-ratu-udruge-hvidr-a-imotski/?fbclid=IwY2xjawC0iclleHRuA2FlbQIxMQABHUPKv1qdhVOkQIXqUslCNcdg63jXNEd2L-oE0dqhSs5oF5kuOVOT-lk2Ag_aem_AaRHsj_sWwQI3rKTnLn7_koZ-tDXQH8yaTpLvDv6R9veKCsofQuq93CwRxh72XFqXydB-YAO8hIycqOAnEHAi1r1

Marija Jović 2004. odlikovana je i nagradom Mare Nostrum Croaticum za izuzetan doprinos u stvaranju, njegovanju i promicanju vjerskih i kulturno-povijesnih vrijednosti koje smo baštinili od naših predaka u korist naših potomaka. Spomenuta nagrada predstavlja iznimno priznanje budući simbolizira ljubav pojedinca prema moru, kulturi i povijesti u konačnici prema domovini i vjeri, svetinjama hrvatskog naroda.

Ovaj izraz nas podsjeća na bogatu povijest i kulturnu baštinu, a njegovo značenje i dalje živi u mnogim kulturama. Hrvatska, s prekrasnom obalom Jadranskog mora i tisućama otoka, ima poseban odnos s morem koji nas povezuje s našim korijenima i identitetom.

Dr. sc. Marija Jović, svojim radom i predanim zalaganjem, čuva i širi bogatu kulturnu baštinu Hrvatske, čime ostavlja trajan trag za buduće generacije. Njena posvećenost vjerskim i kulturnim vrijednostima zaslužuje duboko poštovanje i divljenje.

Marija Jović voli svoj vrt, cvijeće, koje s ljubavlju njeguje. Živeći život kojim je presretna i radeći posao koji obožava meditira u obiteljskoj kući na selu gdje stanuje.

***

www.knjiznica-imotski.hr

tel/fax 021/670-572

Marija Šućur dipl. oec., dipl. bibl.

knjiznica-imotski@st.t-com.hr

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →