Novosti Sedmo znanstveno-stručno savjetovanje quot;Kulturno-naslijeđe Ujević

Naslovnica -> Novosti

U Gradskoj knjižnici „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom, dana 11. studenoga 2023., kojim se ujedno obilježava i #Danhrvatskihknjižnica, s početkom u 11 sati održano je 7. Znanstveno- stručno savjetovanje „Kulturno naslijeđe Ujević“. Savjetovanje je otvorio dr.sc. Darko Ujević, glavni urednik i voditelj, koji je kao istaknuti znanstvenik, 2010.godine utemeljio ovo sada već znamenito savjtovanje. U svom uvodnom dijelu istakao je doprinos mnogobrojnih znanstvenika i stručnjaka koji su svojim temama unaprijedili cjelokupni rad Naslijeđa i dali putokaz razvoju i većoj prepoznatljivosti projekta. Zbornici radova su citirani i vidljivi u CROSBI bazi znanstvenika, od strane NSK. Zbornicima je dodijeljena i međunarodna identifikacija. Uloženo je puno truda da se Krivodol, Imotski, a time i RH i u ovom djelokrugu predstavi stručnoj javnosti. Sva savjetovanja organizirala je Kulturno umjetnička udruga Ujević, u suorganizaciji s vodećim institucijama RH, sveučilišta, fakulteta i drugih javnih ustanova. Ovogodišnji Zbornik po svome opsegu čak nadmašuje prethodne Zbornike. Donosi pet novih radova koji se odnose na velikog hrvatskog književnika, pjesnika i prevoditelja Tina Ujevića i druge istaknute teme.

Prvo predavanje imao je Anđelko Gudelj- Velaga na temu „Život i običaji u župi sv. Ane- Poljica Imotska kroz crkvenu godinu. U svome jedinstvenom stilu ovaj vrsni poznavatelj povijesnih i kulturnih prilika istakao je sveobuhvatni sadržaj župe i šire, donoseći izuzetno vrijedne informacije koje su i zalog budućnosti u daljnjem proučavanju, jer župa gaji izuzetne tradicijske, duhovne i vjerske običaje.

Naredno predavanje predstavio je istaknuti hrvatski profesor, znanstvenik, književnik i pjesnik prof.dr.sc. Miljenko Buljac na temu „Hrvatski književik i pjesnik Ivan Raos“. U svom izlaganju prof. Buljac istaknuo je niz vrijednih informacija o književniku. U nastavku se, na upit dr.sc. D. Ujevića u svom izlaganju osvrnuo na časnu sestru, književnicu i pjesnikinju Anku Petričević, o kojoj je napisao i izuzetni rad za ovogodišnji Zbornik.

Uslijedilo je potom predavanja Petra Ujevića Perotićeva, koji je izlagao na temu“ Rodoslovlja Gornji Ujevići. Konkretno s osvrtom na dio zaseoka koji se naziva "Popovci“. Popovci stoga što je iz tog dijela plemena bilo više svećenika i redovnika, ističući pored njih i don. Grgura Ujevića koji je izradio čuvenu i milostivu kapelicu sv. Mihovila u Gornjim Ujevićima. U svom istraživačkom opusu otkrio je i prvi spomen Krivodola i niz novih sadržajnih informacija.

Posljednje predavanje mladog znanstvenika Tonija Ćapete odnosilo se na temu "Tin Ujević i sklonosti u proučavanju staro povijesnih kultura“. Rad je po svome sadržaju kompletno nov doprinos znanosti jer donosi Tinovo proučavanje stare Grčke, Krete i Mediterana.

Na kraju je prof.emer.dr.sc. Darko Ujević predstavio svoj rad pod nazivom „Doprinos istraživanju tradicijskih umijeća s osvrtom na Imotsku krajinu“. Autor kroz protekla tri desetljeća s desetak suradnika i suradnica proučava tradicijska umijeća Imotske krajine i šire. Naš kraj, naime, uistinu nudi blagodat istraživanja o čemu svjedoče još uvijek brojni sudionici iz toga doba. Upravo oni su opet predstavljeni u zasebnoj znanstveno-istraživačkoj publikaciji dr. Ujevića i suradnika. Pod njegovim mentorstvom izrađeno je i uspješno obrađeno više završnih i diplomskih radova na temu „Tradicijskih umijeća na području Imotske krajine“. Rezultati istraživanja su predstavljeni i na više znanstvenih i stručnih skupova u domovini i inozemstvu.

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →