Novosti Povijesna priča

Naslovnica -> Novosti

Novi detalj u knjižnici

Podijelite na Facebook

Nakon renoviranja ulaznog prostora, Knjižnicu resi jedan povijesni detalj. Naime u holu je postavljen ormar s knjigama koje je dr. Žarko Domljan poklonio Gradskoj knjižnici "Don Mihovil Pavlinović", iz ostavštine svoje privatne biblioteke. Vraćajući se sa Silbe prema Zagrebu, često je i rado navraćao u Knjižnicu.

Upravo u zgradi Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" rodio se dr. Žarko Domljan, 14. rujna 1932. - leksikograf i političar te predsjednik prvoga saziva višestranačkog Sabora od 30. svibnja 1990. do 2. kolovoza 1992.

Još rijetki stariji građani i danas zgradu Knjižnice zovu Domljanova kuća – koja je do prodaje i pripadala prvotnim vlasnicima, obitelji Domljan.

Dr. Domljan snažno je obilježio nastanak suvremene Republike Hrvatske. Prethodno je godinama radio u „Leksikografskom zavodu“, gdje se kao povjesničar umjetnosti iskazao kao vrsni leksikograf i glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Hrvatske likovne enciklopedije. U periodu rada u „Institutu za povijest umjetnosti“ inicirao je i provodio kapitalne projekte kojih su rezultat sintezne edicije nekih od najvažnijih knjiga suvremene povijesti umjetnosti u Hrvatskoj.

Dr. Žarko Domljan preminuo je u Zagrebu, 5. rujna 2020.

„U velikoj rijeci vremena pojedinac ne sudjeluje sam po sebi nego samo svojim djelom, onime što je stvorio i namirio drugima. I čini mi se da ne griješim ako u tome vidim dublji smisao i poruku…“ dr. Žarko Domljan, 2012.

Dio knjiga u ormaru su i poklon znamenite hrvatske akademske kiparice Marije Ujević Galetović, kćeri jednako velikog Imoćanina, osnivača suvremene hrvatske enciklopedije dr. Mate Ujevića.

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 155 GODINE TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →