Novosti Nacionalna kampanja Čitaj mi

Naslovnica -> Novosti

NACIONALN KAMPANJA “ČITAJ MI!”

“VEĆ 15 MINUTA ČITANJA DNEVNO ZA LJUBAV KOJA ĆE TRAJATI CIJELI ŽIVOT”

Nacionalnu kampanju za poticanje čitanja naglas djeci „Čitaj mi!“ provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Europske organizacije za promicanje čitanja "EU READ" uz podršku ministrice kulture i medija gđe. Nine Obuljen Koržinek, i uz partnere, Hrvatsko čitateljsko društvo, Komisiju za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatskog logopedskog društva i UNICEF.

Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca kojoj roditelji i drugi skrbnici čitaju i pričaju od najranije dobi brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Istraživanje koje je UNICEF proveo 2012. godine pokazalo je da 23 posto roditelja šestomjesečne djece ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama te devet posto roditelja jednogodišnjaka.

Tijekom kampanje „Čitaj mi!“ s dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji se mogu upoznati u svakoj knjižnici, u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni plakati i letci s informacijama i savjetima o tome kako i kada čitati djeci te koje su slikovnice primjerene za pojedinu dob. U narodnim knjižnicama organizirane su mnogobrojne pričaonice za najmlađu djecu i njihove roditelje. U pedijatrijskim ordinacijama u Koprivnici i dječjim vrtićima u Rijeci, Velikoj Gorici i Bjelovaru otvorene su male libroteke, a knjige koje se u njima nalaze darovale su nakladničke kuće, knjižnice i roditelji.

Više informacija o kampanji možete pronaći na internet stranici www.citajmi.info

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →