Novosti Mjesec hrvatske knjige 2020.

Naslovnica -> Novosti

Nacionalni kviz

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice.

Kviz se rješava online na računalu, tabletu ili pametnom telefonu, a za sudjelovanje treba proučiti i istražiti ponuđene online izvore informacija.
Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održat će se u četvrtak, 13. studenoga 2020. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U prigodnom programu nastupit će  polaznici plesnog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Zbog epidemiološke situacije moglo bi doći do promjene načina održavanja završne svečanosti, a sve obavijesti bit će pravovremeno objavljene na mrežnim stranicama Nacionalnog kviza.

Čitateljski maraton

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje.

Hrvatsko čitateljsko društvo poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas, animirajući svoje korisnike da od 15. do 22. 10. na njihove adrese elektroničke pošte šalju svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Pročitani tekstovi trebaju biti povezani s temom Mjeseca hrvatske knjige, a knjižničari mogu pomoći korisnicima da svoju snimku naprave u knjižnici.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. 
Dana 23. listopada knjižnice će na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtube kanalu objaviti pristigle materijale uz obvezne ključne riječi:
#minutazacitanje 
#mhk 
#hcd 
#razlistajse

Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. 

POVIJEST 155 GODINE TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →