Novosti Lopar

Naslovnica -> Novosti

Učenička zadruga Ludrum

Podijelite na Facebook

 

LOPAR
 Lopar je načinjen od daske. Sastoji se od dva dijela. Glavni, veći dio je napravljen u obliku kruga. Lopar je služio kako bi se na njemu držalo tijesto pripremljeno za pečenje kruha. Tijesto bi se skupa s loparom stavljalo na užareni komin. Lopar bi se potom izvukao, zahvaljujući dugačkoj ručki, a tijesto bi se prekrilo vrućim sačem (pekom) prekrivenim žarom... Nerijetko su lopari bili bogato ukrašeni raznom ornamentikom.

Vrijedne zadrugarke iz Učenička Zadruga Ludrum  Ivana Bošnjak i Petra Šamija u pratnji knjižničarke Renate Kolovrat otputovale su u Poreč na 35. Državnu smotru učeničkih zadruga i osvojile nagradu za najproizvod - set nakita LOPAR.

Zadrugarke pojašnjavaju, LOPAR je dobio naziv prema drvenom predmetu bogate ornamentike koji se koristio kao podložak za izradu tradicionalnih pogačica zvanih paškurica. Lopar se vrlo rijetko koristi pa smo stoga odlučili očuvati ljepotu njegovih ukrasa oblikujući suvenire istog naziva. Stoga nakit u setu ima tradicijsku, ali i uporabnu-ukrasnu vrijednost. Pri izradi su korišteni prirodni materijali te su se u potpunosti poštovali ekološki principi.
Pogled na poklopac ambalaže na kojem je urezan obris lopara upotpunjuje krug ogrlice koja je položena u unutrašnjost kutije pa gledatelj – potencijalni kupac dobiva dojam stvarnog lopara. Posebnost nakita kao suvenira je što se može koristiti kao ukras, ali i kao kalup za izradu pogačica paškurica od tijesta. 
Lovrećki zadrugari tri puta su dobili nagradu za najproizvod, četrnaest puta predstavljali našu županiju na državnim smotrama i dobili priznanje za najbolje učenike-zadrugare i još kažu, puuuuno toga.
Izvor: Učenička Zadruga Ludrum

Bravo Lovreć!!! dr. sc Ivana Babić, Renata Kolovrat,  Ivana i Petra.

S ponosom ćemo vaš suvenir držati na izlogu za primjer svim našim vrijednim mladim ljudima Imotske krajine.

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 155 GODINE TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →