Novosti Krš, kamen i,...amen

Naslovnica -> Novosti

Krš, kamen i,...amen privukao brojene posjetitelje u imotsku Knjižnicu

Podijelite na Facebook

http://www.imotskionline.hr/lokalne-teme/predstavljena-je-knjiga-krs-kamen-i-amen/?fbclid=IwAR1tPzRZRLZnEXTHjPZNjJLOwW6TFuw0ZC0lFuq2Hd219bUIc5fmyYQwyF

 

Promocija knjige "Krš, kamen i,...amen" u organizaciji Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" i Ronilačkog kluba Crveno jezero iz Imotskoga privukla je brojene posjetitelje, 24. siječnja u 17 h u Knjižnicu. Vrijedno izdanje autora, Maje Delić Peršen i Luke Kolovrata,  na plemenit način, kroz temu kamena i krša dočaralo je  oporost  kraja iz kojeg pak niču biserni ljudi i ideje pune duha.

Nakon pozdravne riječi domaćina promocije dr. sc. Marije Jović, ravnateljice Knjižnice, brojnim posjetiteljima obratio se jedan od autora knjige Luka Kolovrat, predsjednik Turističke zajednice Imota, koji je najvećim dijelom autor fotografija, koje krase knjigu te Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom. Alduk je pak knjizi značajno doprinio stručnim tekstovima s iscrpnim i korisnim informacijam sa spomenutog područja. Također je u određenom dijelu autor fotografija. Lirski napisan pogovor pročitala je Ivana Petričević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Maja Delić Peršen nazočnima se pismeno obratila. Njeno obraćanje prenosimo u cijelosti;

Dragi moji, svi ste tu koji trebate biti. Hvala vam!

Ja sam daleko prema zapadu kao i svih prethodnih imotskih zima, sklonila se od hladnih lancuna i bure na okuči prema vidilici Modrog.

Ipak, blizu sam vam srcem i osjećajima, a sve što sam htjela reći u ovoj je knjizi kojoj ćete vi udahnuti život i osigurati trajanje kad je uzmete u ruke.

O kamenu kao temi rijetko razmišljamo jer on je nama datost koje postajemo svjesni ondje gdje ga nema, gdje ne raste, niti se bere. Blagoslovljeni smo njegovom dosupnošću i vlastitom vještinom obrade i upotrebe; on je riješenje naših potreba za opstankom na vjetrometini krških pustopoljina, s rijetkim smiljem i kaduljom što se probijaju između dva tvrdca kamena ukazujući nam da život ima još dimenzija osim tih stjenovitih i gorovitih.

Ova je knjiga dugo rasla i pisala se, prateći sve godine moje bolesti, nestajući i izranjajući iz nekih mrakova i osobnih strahova, i vjerujte, da Lukin sjajni foto album nije bio gotov, a pretpostavljao je veliki trud i terenski obilazak mjesta u našoj Krajini gdje ljudska noga odavno nije stupila, možda bih bila i odustala, ali nisam na to imala moralno pravo. Također, u knjizi su vrijedni arheološki i hidrogeološki stručni prilozi koji će nam osvijetliti temu kamena s novog ili nepoznatog stajališta.

Zahvaljujem Mariji Jović što je prigrlila ovu knjigu u svom hramu riječi i kulture, u našoj prelijepoj kamenoj knjižnici Don Mihovil Pavlinović, koju su zidali poljički klesari na ponos i divljenje pokoljenjima.

Kamen je naša najvrjednija baština koja je obilježila sve naše živote, sve naše značaje, i nastaviti će svoje trajanje ondje gdje mi posustanemo, svjedočeći o ljudima osobitim, tvrdima u svom izričaju, ali podatnima svakoj duši koja im priđe s pažnjom i uvažavanjem. Mi smo taj kamen! Amen!

Voli vas I pozdravlja

Seka Delića

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →