Novosti Formirana zbirka "Biblioteka Vjeverica"

Naslovnica -> Novosti

Nova zbirka u Gradskoj knjižnici

Podijelite na Facebook

Biblioteka Vjeverica, koja je izlazila od 1957. do kasnih devedesetih godina 20. stoljeća, tijekom nekoliko desetljeća izlaženja nametnula se kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, uz jednako relevantan recepcijski i emocionalni doseg u dječjoj čitateljskoj publici. Vjevericu je pokrenuo Grigor Vitez i uređivao je do svoje smrti 1966. godine. Nakon njega uredništvo preuzima Ana Kulušić, koja Vjevericu vodi od 1966. do 1984., a potom Vera Barić, koja uređuje niz od 1984. do 1994. Zanimljivo je u spomenutoj biblioteci pogledati upravljanje, značenje, nadzor i cenzuru u dječjoj književnosti, te na primjeru ovoga nakladničkog niza uočiti razvoj kulturnoga polja hrvatske dječje književnosti u 20. stoljeću. U Gradskoj knjižnici prepoznali smo, analizirajući djela dječje književnosti važnost upravo Biblioteke Vjeverica te pomnim odabirom osmislili posebnu zbirku, koja će, nadamo se, biti vodilja autorima i svima koji se djecom i dječjom književnošću namjeravaju baviti. S dječjom književnošću, naime treba biti prilično oprezan. Tek najvještiji uspjevaju doprijeti i ne povrijediti dječju psihu.

U fazi smo prikupljanja vrijedne "Vjeveričke" građe. Kolekcionari i zaljubljenici već nam se javljaju i pridonose svojim donacijama, kako bi upravo ova zbirka rasla iz dana u dan u našoj knjižnici.

Osim vrijednosti kvalitete sadržaja knjige Biblioteke Vjeverica odlikuju i zanimljive naslovnice, koje su nerijetko oslikavali veliki slikari te hrbat od tekstila. Primjerice knjiga u izdanju Vjeverice iz 1958. "Život i djela oštroumnog viteza Don Quichotta" / prepričao Erich Kästner, koju posjedujemo, kroz cijeli sadržaj ima ilustracije u boji autorice Lemke Horst , što je također jedna od značajki Vjeverice.

Osim Vjeverice tekstilni hrbat imale su knjige biblioteka Lastavica te Jelen.

Marija Jović

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 155 GODINE TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →