Novosti Drugi dan znanstveno-stručne konferencije

Naslovnica -> Novosti

"Jedna priča na putu svile" - Zaključci

Podijelite na Facebook

I drugi dan znanstveno-stručne konferencije "Jedna priča na putu svile" u suradnji Gradske knjižnice i professora emeritusa Darka Ujeviću pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, je uspješno okončan.

Zaključci s drugog dana konferencije biti će objavljeni u publikaciji u kojoj će se dati prikaz najvažnijih značajki svilogojstva i svilarstva na području južnog i srednjeg Jadrana te Dalmatinskog zaleđa, čime će se nastojati doprinijeti revitalizaciji te plemenite djelatnosti. U publikaciji će, nadalje biti predstavljena bogata tradicija svilarstva i svilogojstva upravo na području Imotske krajine.

Vrijedne imotske svilarice i svilari, istaknuto je, prenosile su svoja znanja o svilarstvu na široko područje južnog i srednjeg Jadrana. Kroz njihova autentična kazivanja ponuditi će se, tako, jedna zaokružena priča i dati će se zalog za revitalizacijiu svilarstva u budućnosti.

Imotska svila bila je nadaleko cijenjena, što je, kako ističe professor emeritus Darko Ujević bio ujedno kulturni izričaj imotskog kraja kroz povijest.

Mnoge obitelji iz tog doba, kroz više desetljeća uz spomenuti kulturni izričaj, imale su od svilarstva i svilogojstva i konkretnu materijalnu korist, prijeko potrebnu za poboljšanje obiteljskog standarda.

GALERIJA SLIKA


POVIJEST 156 GODINA TRADICIJE GRADSKA KNJIŽNICA DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Želim znati više o povijesti →